STAPPENPLAN & VOORBEREIDING

1. Maak een klein team vanuit je omgeving om de taken te verdelen en bepaal wie zich aanmeldt als de verantwoordelijke voor dit initiatief en bereid is naam en adres te melden bij de gemeente.

2. Bepaal je locatie: een centrale, verkeersveilige plek in jouw dorp of stad.

3. Licht instanties in: Lever een schriftelijke kennisgeving in bij jouw gemeente (minstens 48 uur voordat het plaatsvindt). Een aankondiging bij politie is niet noodzakelijk maar wellicht wenselijk. Geef hierbij het doel weer waarom je dit organiseert: bijvoorbeeld de behoefte om behulpzaam te zijn aan je naasten.

4. Maak het bekend: op social mediakanalen, op prikborden, op praktische plaatsen in jouw omgeving zoals supermarkt of voedselbank of andere plaatsen waar je verwacht dat je doelgroep zich begeeft en maak gebruik van geprinte flyers. Creëer een social mediagroep (bijvoorbeeld op telegram) om deelname te peilen en bijvoorbeeld overzichtelijk te maken wie wat meeneemt.

5. Vraag hulp: aan ondernemers voor bijvoorbeeld het printen van flyers of lenen/huren van partytent o.i.d., maar ook aan horecazaken of boeren voor het doneren van voedsel. Vrijwilligers voor EHBO zou een grote meerwaarde hebben, alsmede vrijwilligers voor het mee helpen opbouwen en naderhand weer opruimen.

6. Verbind: met andere lokale initiatieven zoals ‘jas over de brug’ zodat je krachten kunt bundelen en de aantrekkingskracht groter wordt.

7. Voer uit: maak van tevoren een materiaal lijst wat je nodig gaat hebben, regel eventueel vervoer zoals aanhanger of busje. Ga op tijd op locatie en kleed het geheel leuk aan met wat feestverlichting, zorg dat er een afdakje/ tent is in geval van neerslag en beschutting van de wind.

8. Houd het veilig en netjes: Houd rekening met omwonenden en eventueel geluidsoverlast, verkeersveiligheid en houd je locatie schoon. Zorg dat je wat huishoudelijke spullen als vuilniszak, bezem etc. bij hebt om de plek schoon achter te laten en een brandblusser en EHBO-middelen in geval dat die nodig blijken.

9. Conclusie: het initiatief is geslaagd als er juiste intentie en positieve energie in gestoken blijkt. Al komt er slechts 1 gezin, al wordt er veel meer soep aangeboden dan opgehaald, al gaan de giften onverrichte zaken mee naar huis (of naar lokale voedselbank bijvoorbeeld): Het gaat erom dat er onbaatzuchtig goed gedaan wordt.