VRAAG & ANTWOORD

Welkom in de vragen-en-antwoordenlijst. Deze is ontstaan sinds onze start begin december 2022. Allemaal ideeën die in onze soepgroepen circuleren dankzij de creatieve en vindingrijke vrijwilligers die van alles uitgeprobeerd hebben.

Waar gaat de Roep voor Soep eigenlijk over?

Dit initiatief gaat over verbinden, delen, gunnen en geven. Bekijk ook even onze homepagina, daar vind je meer over hoe ons initiatief gestart is en wat onze missie is.

Heeft de Roep voor Soep een specifieke doelgroep?

Iedereen is welkom en we maken geen onderscheid. De Roep voor Soep staat voor verbinding, delen, geven en gunnen.

Toch zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan flyeren in omgevingen van mensen met een kleine beurs, of met een kleine sociale kring. Sta daarbij ook stil dat de man in het driedelig pak het misschien ook heel hard nodig heeft.

Minima/mensen die reeds naar de voedselbank gaan zijn zeker deel van de doelgroep… maar er zijn steeds meer middeninkomens die nergens hulp krijgen maar het steeds meer nodig hebben. Houd die ook in het oog.

Iedereen die het nodig heeft en wel een steuntje of wat gezelligheid kan gebruiken. Misschien ontstaan er vriendschappen tijdens onze initiatieven.

Kortom denk aan iedereen en iedereen is welkom.

Hoe leg ik contact met instanties voor mensen die soep kunnen gebruiken?

Als er instanties zijn binnen je gemeente zoals voedselbanken, opvanghuizen, kerken of moskeeën kun je daar om te beginnen contact mee opnemen. Vaak kunnen zij je wel verder helpen om de juiste mensen te bereiken.

Waar vind ik een locatie van de Roep voor Soep bij mij in de buurt?

Neem eens een kijkje op onze plattegrond, daar staan alle locaties van initiatieven vermeld. Als er nog geen initiatief bij jou in de buurt is, dan wil je zelf misschien iets opzetten. Wij willen je van harte helpen om dit te bewerkstelligen. Stuur ons een bericht.

Hoe kom ik aan een telegramgroep voor mijn regio?

Neem hier even een kijkje voor alle tot zover gerealiseerde locaties. Via onze algemene Telegramgroep vind je ook de locale Telegramgroepen. Indien er nog geen groep is en je wilt zélf een Roep voor Soep bij jou in de buurt organiseren? Stuur ons een bericht en er zal hulp worden geboden.

Ik wil wel iets opzetten in mijn buurt, maar dan samen met iemand. Wat nu?

Fantastisch, want samen is ook veel leuker dan alleen de kar trekken. Heb je al op onze locatiekaart gekeken? Misschien kun je daar aanhaken.

  • Is er geen locatie bij jou in de buurt? Geen probleem, sluit je aan bij onze algemene Telegramgroep daar kom je eenvoudig in contact met al onze initiatiefsoepers en medesoepers, zo vinden we elkaar.
  • Geen Telegram? Anderen zonder Telegram vonden elkaar door langs de deuren te gaan en buren aan te spreken.
  • Loop je toch in de soep? Stuur ons een bericht en vertel waar je vandaan komt, dan proberen wij je op alle mogelijke manieren te helpen. En misschien hebben we al iemand op de lijst staan die net als jij op zoek is naar een initiatiefmaatje.
  • Hoe moet ik opstarten en alles voorbereiden? Is er een basisbenodigdhedenlijst?

    We hebben een stappenplan & voorbereiding op de website staan, en ook in deze Q & A vind je ook al heel veel antwoorden op vragen die zijn gesteld door je voorgangers.

    We hebben een excelbestand gemaakt wat je kunt gebruiken in je voorbereiding. Je kunt het hier downloaden. De punten die er op staan kun je aanpassen aan jouw eigen ideeën en behoeftes. Je kunt het invullen en dan als PDF delen in je Telegramgroep om het overzicht van de taken voor iedereen te behouden.

    TIP: arceer de taken die nog open staan met geel, dan is voor iedereen in één oogopslag zichtbaar waar nog aan gewerkt moet worden.
    Kom je er toch niet uit, stuur dan gewoon een berichtje, dan proberen wij je op alle mogelijke manieren te helpen.

    Is het verplicht om de “kennisgeving samenkomst” bij de gemeente in te dienen?

    Het is verstandig om een kennisgeving te sturen aan jouw gemeente. Hier vind je een voorbeeldbrief die je eenvoudig kunt aanvullen.

    In veel gemeentes is het niet verplicht om een manifestatie van minder dan 150 mensen aan te melden. Het kan wel verstandig blijken om ze in ieder geval op de hoogte te brengen middels zo’n kennisgeving. En misschien is het zelf leuk om ze er ook een uitnodiging bij te sturen. Hoe meer soepverbinding hoe meer vreugd.

    Liggen de data en tijden van de Roep voor Soep bijeenkomsten vast?

    We spreken telkens een landelijke dag af om op die manier op afstand met elkaar mee te leven in de opbouw naar de grote dag en zo te verbinden. Daarnaast staat het je natuurlijk ook vrij om in jouw regio op andere data en/of tijden een de Roep voor Soep te organiseren.

    Het kan namelijk zijn dat in jouw regio:

  • een bepaalde weekdag heel erg aantrekkelijk of juist minder aantrekkelijk is voor mensen om te komen.
  • een aanpassing van de begintijd handig is om zo het drukste moment op de locatie te pakken.

  • Laat van je horen in de algemene Telegramgroep of stuur een berichtje en wij leven met je mee.

    Hoeveel mensen moeten we eigenlijk van soep voorzien?

    Natuurlijk gaat de Roep voor Soep over soep uitdelen maar het is belangrijk om te onthouden dat ook al ben je maar met een paar mensen in een groep en zou je maar 1 persoon of gezin kunnen helpen dat dit initiatief al geslaagd is.

    Soep voor iedereen, wat voor soep moet ik dan maken?

    Maak het jezelf makkelijk en maak iets lekkers wat je vaker gemaakt hebt. Je zou daarbij rekening kunnen houden met ingrediënten zodat de soep voor zoveel mogelijk mensen te nuttigen is. Denk bijvoorbeeld aan allergieën. Je kunt ook meerdere soepen maken waarbij een vegetarische of veganistische soep. En dan apart spekjes of kip bakken, die op locatie toegevoegd kunnen worden in de kommen van mensen die dat graag willen.

    Doe het vooral op een manier die bij jou past.

    TIP: zorg voor een ingrediëntenlijst (evt. ook in het Engels) zodat mensen zelf kunnen beslissen of ze de soep willen/kunnen eten.
    TIP: zorg voor soepkommen/bakjes en lepels (wegwerp of afwasbaar) voor degenen die een eigen kom en lepel vergeten zijn.

    Waar moet ik de soep koken?

    Gewoon thuis in je eigen keuken. Doe het lekker samen met iemand anders uit je groep. Samen eten verbindt, maar samen koken ook.

    Hoe houden we de soep warm?

    Hier onze suggesties, maar we staan open voor jouw ideeën.

  • Pannen op campinggastank met pitjes.
  • In soepketels (van een of andere soepketelverhuurder) of pannen op elektrische kookplaatjes en dan met haspel stroom tappen bij een nabije winkel.
  • In pannen op het fornuis van het buurthuis.
  • Wat doen we als er te weinig soep is?

    Het kan zijn dat er soepergrote eters komen of dat er meer mensen komen dan verwacht. Allebei fantastisch nieuws. In de voorbereiding kun je een of twee potjes bouillon/instant-soep inslaan en zorgen dat je een waterkokertje hebt, dan kun je ter plekke nog iets warms voor ze maken.

    Wat doen we als er soep overblijft?

    Zorg van te voren voor een plan-B voor overgebleven soep. Dit kan bijvoorbeeld door:

  • Regel meeneembakjes bij een locale snackbar, afhaalrestaurant, of bij de groothandel.
  • Spaar van te voren glazen (jam)potten om daar de soep in mee te geven. Kook ze wel even goed schoon.
  • Informeer van te voren bij je locale buurthuis, voedselbank, bejaardenflat, daklozenopvang etc. of ze op de avond/dag na de Roep voor Soep de overgebleven soep in ontvangst willen nemen.
  • Als je een (oud) buurvrouwtje/mannetje hebt van wie je weet dat zij/hij wel een extraatje kan gebruiken, breng daar dan ook een soepje langs.
  • Geef een extra soepje mee aan de bezoekers van je initiatief.
  • Wees creatief, er zijn vast nog veel meer locaties voor de aftersoep.

  • Verdeel te taken onder je teamleden en breng je soep naar de aftersoepers.

    Ik heb geen grote pannen. En nu?

    Voor mensen die nog geen grote pannen hebben, loop eens een kringloop winkel binnen om ze te lenen… Je kunt ook:

  • Restaurant, leger des heils/daklozeninstantie of bejaardenzorginstelling vragen om een 10L of zelfs 15L-pan te lenen. Vraag er dan gelijk 2 dan hoef je maar een paar keer te koken.
  • Op marktplaats of een faillisements-veilingwebsite zoeken en zelf iets aanschaffen. Kies voor RVS (RoestVrijStaal voor de RoepVoorSoep) i.p.v. aluminium in verband met toxische stoffen die door de pan in de soep terechtkomen.
  • Haal bij de snackbar een paar lege mayonaise-emmers, die zijn 10L en als het goed is BPA-vrij en food approved. Vraag of ze ze in afwasmachine op de hete stand goed schoon willen maken, ook de deksels en/of doe dat thuis zelf ook nog een keer. Open laten staan tot je ze gebruikt anders kan er toch nog muffige mayolucht achterblijven.
  • En dan soep koken – af laten koelen – soep in de emmer gieten – opslaan in je koelkast – et voila klaar voor lekvrij vervoer naar je Roep voor Soep-bestemming.
  • Wordt de Roep voor Soep gefinancierd door donateurs?

    Het korte antwoord is “nee”. In een enkele groep zullen zeker donateurs zitten maar uiteindelijk wordt dit allemaal door ons samen opgepakt en iedereen die iets kan meenemen, maken of brengen voor een ander. Dat is net zo belangrijk als de mensen waar we dit voor doen die dit mogen ontvangen want ook die zitten in onze hoofdgroep en sub-groepen in Telegram. De verbinding onderling is misschien nog belangrijker dan het geven en ontvangen. Wij wensen jullie weer een prachtige dag toe en geniet van ieder moment in de voorbereiding.

    Voor de groepen waar geen donateurs in zitten, gewoon een beetje brutaal zijn en bellen. Of beter nog langsgaan met een flyer. Winkels/supermarkten genoeg die nog niet veel te lijden hebben gehad, die kunnen vast wel wat missen.

    Hoe vindt ons team sponsoren en hoe pakken we dit aan?

    Om sponsoren te vinden zal je zelf de stoute schoenen aan moeten trekken en bij lokale ondernemers langs gaan.

  • Neem Roep voor Soep flyer mee waar op staat wat de Roep voor Soep precies inhoudt, die je bij de betreffende ondernemer achter kunt laten en wijs ze op de website van de Roep voor Soep voor meer info.
  • Gun ze de tijd om na te denken hoe of wat ze willen sponsoren, de meeste hebben het immers de afgelopen jaren ook flink lastig gehad.
  • Laat ook jouw contactgegevens achter bij de ondernemer zodat ze met vragen gelijk bij de juiste persoon terecht komen.
  • Mocht je donateurs/ sponsoren vinden kan je ze aanbieden om op de sponsorenpagina op onze website geplaatst worden in dien ze dat zelf ook willen. Stuur, of laat ze hun logo, website of info sturen naar info@deroepvoorsoep.nl
  • Mail sturen naar potentiële sponsoren voor bekendheid van de Roep voor Soep.
  • Is er een plan van sponsoring vanaf welk bedrag of hoeveelheid goederen?

    Nope… Het enige wat ons initiatief op dit moment kan bieden is een kom soep, een rijkelijk gevuld hart en vermelding op de sponsorenpagina van onze nationale website.

    Er is dus geen minimumbedrag voor sponsoring, een wortel is net zoveel waard als 50 jassen, 50 worstenbroodjes of 200 slaapzakken. Alle hulp en aanbod is welkom. Daar gaan wij geen eisen aan stellen. Het gebaar is waar het om draait, en de verbinding die daaruit ontstaat. En wellicht het sprankeltje hoop, licht en kracht.

    Hoe kan ik iets bijdragen aan de Roep voor Soep?

    Stuur ons een berichtje. Je kunt daar al een en ander aanvinken wat je zou willen bijdragen, maar stuur daarbij vooral ook je eigen voorstel en/of vraag. We beantwoorden je bericht zo snel mogelijk.

    Hebben jullie een lijst met donatie-ideeën?

    Er zijn inmiddels allerlei ideeën ontstaan voor donatietasjes om uit te delen o.a. ook omdat er mensen waren die donaties aanboden. Dit is een greep uit de mogelijkheden:

  • Aardappelen
  • Rijst
  • Fruit
  • Maandveband
  • Luiers
  • Van die papieren tasjes om de voedselpakketjes te maken. (Vragen aan locale buurtsupertjes of de groothandel etc.)
  • Graanrepen/ muslirepen/ eiwitrepen etc.
  • Kleding (evt. op kledingrekken anders wordt het zo’n graaiberg), dekens, kinderknuffels/speelgoed (SCHOON EN HEEL)
  • Gratis 3x 1 knipbeurt bij locale kapper
  • Gratis 10x 1 pizza bij de locale pizzeria (op een landelijke de Roep voor Soep-dag zelf of op een andere datum.) Zorg dan ook voor een kaartje/briefje met nummering wat je aan de ontvangers geeft waarmee ze pizza, knipbeurt etc. kunnen halen.
  • Hoe en waar maak ik promotie voor onze locatie?

    Dat kan op diverse manieren, en bedenk dat er zijn locaties om flyer op te hangen ÉN om te vragen of ze iets willen doneren.

  • De flyer delen op social media en/of in locale appgroepen.

  • Met flyers de straat op en uitdelen aan de mensen. Er is gebleken dat mensen enthousiast reageren als je het doet met een praatje erbij over wat we doen en waarom. Dit persoonlijke contact is al een mooi begin. Denk aan:

  • Buurtcentra, misschien in achterstandswijken waar ook grotere gezinnen wonen
  • Daklozencentra, Leger des heils, voedselbank, kledingbank, 2e-handswinkel
  • Stations
  • Bibliotheek
  • Fysio, apotheek, huisartsenpraktijk
  • Supermarkt: Aldi/ Lidl/ Dirk (mensen die het minder breed hebben) en AH/ Jumbo (beide groepen, gevers en ontvangers). Hier evt. met flyer bij ingang staan en vragen of klanten een extra pak rijst of iets anders (houdbaars) willen kopen om te doneren voor onze locatie om daar uit te delen. (Vraag toestemming aan de supermarkt!)
  • Scholen
  • Horeca
  • Winkelcentra, Ikea

  • Verzin het maar, in elk geval plekken waar veel mensen van velerlei pluimage komen.

    Pers en officiële aandacht

  • Locale krantjes benaderen.
  • Locale radio of tv-zender benaderen.
  • Je kunt ook landelijke pers benaderen.
  • Houd rekening met mensen die om hun eigen redenen niet gefotografeerd willen worden.
  • Burgemeester uitnodiging sturen
  • Hoe kom ik aan flyers?

    Hier vind je al ons promotiemateriaal en je vind er ook info over het bestellen van eventueel ander promotiemateriaal.

    Je kunt hier ook de bronbestanden downloaden. Even zelf printen of met een usb-stickje naar een printerette. Vertel ze over ons mooie initiatief en je kunt ze natuurlijk altijd vragen of ze misschien een stapeltje flyers willen doneren.

    Wijs ze ook op onze sponsorenpagina, en als ze willen plaatsen we ook hun logo en websitelink. Stuur die even naar ons door op info@deroepvoorsoep.nl, dan maken wij het in orde op de website.

    Hoe pas ik de flyer/poster aan met tijdstip en onze locatie?

    Hier kun je de bronbestanden downloaden. Deze kun je bewerken met Adobe Illustrator of een ander vectoren-editor.

    Mocht het niet lukken, stuur ons even een berichtje dan kijken we met je mee.

    Wat is een goede locatie om het initiatief uit te voeren?

    We hebben al ontdekt dat dat per dorp/stad verschilt. Onze suggesties gebaseerd op onze huidige ervaring:

  • Ga je van te voren oriënteren, en ga ook de omgeving van je optionele locatie bekijken. Doe eventueel navraag bij een daklozenopvang/buurtcentrum van een achterstandswijk.
  • In Breda was de binnenstad minder succesvol dan verwacht vanwege weinig doorloop, maar misschien werkt dit in een andere stad juist wel.
  • Parkeerterrein van een goedkope supermarkt.
  • Ergens in de loop staan waar veel mensen komen.
  • Je kunt kiezen voor een buitenlocatie met een marktkraampje en statafels of juist voor een binnenlocatie zoals buurthuis of het restaurantje van een vriend/kennis.
  • Mobiele snackbar-caravan of iets dergelijks.
  • Stalletje, marktkraam of partytent met klaptafels voor uitserveren.
  • Heb je geen kraam? Span een touw tussen twee bomen en maak een afdakje met een zeil. In de algemene Telegramgroep zitten handige mensen die hier meer over weten.
  • Vraag of de marktkraam gehuurd of misschien zelfs gesponsord kan worden.

  • Wees creatief en houd ons op de hoogte dan kunnen we van elkaar leren en wordt de Roep voor Soep een steeds groter succes.




    Wordt jouw vraag toch niet beantwoord? Stuur ons een bericht.

    Succes allemaal en keep up the good sOEpirit ❤️🥣❤️